O.M.- Hi ha dos llibres que comparteixen l’honor de ser els primers incunables de Mallorca i l’honor els correspon als dos per ser, cadascun, el primer en cert sentit. Recordem que els incunables són els llibres impresos en el segle XV i que poden datar entre l’origen de la impremta a Europa i el 31 de desembre de 1500. En aquest sentit, tot i que la invenció de Gutenberg s’estengué ràpidament per Europa, cal dir que va arribar relativament prest a la nostra illa, tot considerant la nostra condició illenca i que aleshores la impremta era tecnologia punta.

Dos llibres comparteixen l’honor de ser els primers incunables de Mallorca: Normes de Ben Obrar (1485) va ser el primer llibre imprès a Mallorca i El Llibre de Contemplació (1487) va ser el primer imprès en català a l’illa.

El llibre no era només una font de saviesa sinó un objecte de veneració i un símbol d’estatus. Saviesa que venia dels antics, veneració vers les escriptures sagrades i símbol d’estatus dels qui podien accedir-hi. No ens hem d’estranyar idò que els nostres dos primers incunables siguin de temàtica religiosa atès que en l’Església s’hi conjugaven tots aquests factors.

Aquests dos llibres són Normes de Ben Obrar, de Joan de Gerson, i El Llibre de Contemplació de la Passió del Redemptor Jesús, de Francesc Prats. El primer, imprès el 1485, va ser el primer llibre imprès a Mallorca, en la llengua franca de l’època, el llatí. I el segon, imprès el 1487, va ser el primer llibre imprès a Mallorca en llengua catalana. Per això, ambdós llibres són pioners a la seva manera.


Ambdues impressions varen ser possibles gràcies als mèrits de dos autèntics emprenedors com varen ser Bartomeu Caldentey, prevere de Felanitx i de Mestre Nicolau Calafat, de Valldemossa.

Pel que fa al lloc d’impressió d’aquests incunables hi ha polèmica sobre si va ser Palma o Miramar, la possessió situada entre Valldemossa i Deià, si bé sembla que els experts es decanten per opinar que, tot i que passat l’any 1487 la impremta de Caldentey i Calafat de ben segur ja es trobava a Palma, amb anterioritat havia estat a Miramar.

monasteri_de_miramar_valldemossa-_capilla
Capella del Monestir de Miramar, Valldemossa

A les llibreries de Mallorca encara és fàcil trobar edicions en facsímil d’ambdues obres

L’any 1985 es va celebrar a les Illes Balears el Vè Centenari de la Impremta al Regne de Mallorca. Si trescau per les llibreries de Mallorca encara podreu trobar les edicions en facsímil d’ambdós llibres, editades amb motiu d’aquesta efemèride. El primer va ser editat per la Conselleria d’Educació i Cultura i el segon per Miquel Font Editor. Ambdues edicions contenen interessantíssims pròlegs a cura de Gaspar Munar, Miquel Pasqual i Llorenç Pérez sobre els orígens de la impremta a Mallorca i sobre les circumstàncies de la impressió d’aquestes dues fites de la nostra cultura.

Si anau a Miramar no només podreu contemplar un dels paisatges més bells de l’illa sinó que també podreu escoltar la remor de la mar que també sentien, amb les mans plenes de tinta, aquells intrèpids primers impressors de Mallorca.

Per saber-ne més, clicau aquí.